Logo

 

sdssdd
REPORTAGES


Indonesië India
Cambodja


goeroe


gedwongen huwelijk
Gedwongen gehuwd echpaar




Museum in voormalige gevangenis



Rode Khmer dwong vrouwen tot zwangerschap
Kinderen baren voor de staat


Het Cambodja-tribunaal licht na dertig jaar de deksel van de beerput van het regime van de Rode Khmer. Enkele slachtoffers hebben onlangs voor het eerst de voormalig leiders aangeklaagd wegens seksueel geweld en gedwongen huwelijken.

,,De ceremonie stelde niet veel voor.” De 52-jarige Pen Saroung uit Autavao is snel uitgepraat over haar trouwdag. De plechtigheid was binnen een kwartier voorbij. Het enige dat ze zich nog goed kan herinneren is dat ze met zeven stellen waren. ,,Een relatief kleine groep,” reageert haar buurvrouw Cheng Phal. ,,Wij waren met  twintig stellen.” De meesten kende ze alleen van gezicht, inclusief haar echtgenoot, een ex-soldaat van de Rode Khmer. Vertaalster Srei Pol knikt instemmend  ,,Mijn ouders zijn ook door de Rode Khmer aan elkaar gekoppeld, tegelijkertijd met 23 andere echtparen. Dat gebeurde overal.”

Zo vaak zelfs, dat bijna niemand in Cambodja raar opkijkt van de tienduizenden gedwongen huwelijken die tijdens het Rode Khmer regime van 1975 tot 1979 werden voltrokken. Zoals de meeste echtparen proberen Pen, Cheng en de ouders van Pol er samen het beste van te maken. Ze zijn al blij dat ze het regime hebben overleefd. Twee miljoen landgenoten stierven door honger, uitputting, ziekte en executies. Ze hebben de herinneringen aan de bittere en pijnlijke eerste huwelijksmaanden diep weggestopt.

,,Maar het is en blijft een seksuele misdaad,” stelt de Duitse advocate Silke Studzinsky. Zij vertegenwoordigt de eerste vijf Cambodjaanse slachtoffers bij het Rode Khmer tribunaal die een aanklacht hebben ingediend wegens verkrachting, seksuele slavernij en gedwongen zwangerschappen. De kopstukken van de Rode Khmer moeten zich dertig jaar na dato alsnog verantwoorden voor hun misdaden tegen de menselijkheid. ,,De massahuwelijken waren onderdeel van een uitgekiend demografische beleid om de bevolkingsgroei te versnellen,” weet Studzinsky. ,,Een strategisch instrument om kinderen voor de revolutie te verwekken.”

De leiders van de Rode Khmer droomden ervan Cambodja zo snel mogelijk te transformeren in een agrarische, communistische superstaat. Daarvoor hadden ze een nieuwe ‘strijdbare’ generatie nodig, doordrenkt met maoïstische idealen en trouw aan de Angkar (de organisatie). Door de massahuwelijken hoopten ze in recordtijd genoeg nageslacht te produceren om hun agrarische revolutie te verwezenlijken en hun Russische en Chinese  ‘kameraden’ de loef af te steken.

,,Rode Khmer spionnen zaten onder de hut te luisteren of we wel gemeenschap hadden,” vertellen twee vrouwen en een echtpaar uit de provincie Kampot. Als zij hun seksuele plicht aan Angkar niet nakwamen, werden ze op het matje geroepen. Dreigementen van ‘heropvoedingskampen’ deed hen voor hun leven vrezen.

,,Als ik hun bevel niet had opgevolgd, was ik vermoord,” vertelt de 68-jarige transseksueel Som Souvthy. Haar vrouwelijk voorkomen was de Rode Khmer een doorn in het oog. Som moest haar haren afknippen, haar oude mannenkleren aantrekken en met een vrouw trouwen. Ze had toen al diverse keren in opvoedingskampen gezeten waar ze regelmatig werd verkracht, als afstraffing voor haar moreel misdrijf. ,,Ik was een van de vele transseksuelen. Ik heb geluk gehad. Ik heb het nog verhaal navertellen.”

Advocate Studzinsky hoopt dat de eerste aanklachten andere slachtoffers stimuleren om hun stilzwijgen te doorbreken. Seksueel geweld is nog steeds een taboe in Cambodja. Tot nu toe heeft ook het tribunaal het onderwerp genegeerd. ,,Omdat de Rode Khmer wordt gezien als een dogmatische beweging, die geen seksueel geweld of corruptie zou tolereren,” meent Studzinsky. Door als benadeelde partij een formele aanklacht in te dienen, hebben Som en de vier andere slachtoffers het systematisch seksueel misbruik in ieder geval op de agenda gezet.


Hilde Janssen
Algemeen Dagblad - oktober 2008

Tribunaal: Slachtoffers krijgen actieve rol
Begin volgend jaar begint het het eerste proces tegen vijf aangeklaagde Rode Khmer-kopstukken. Ze kunnen tot levenslang veroordeeld worden wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Het tribunaal heeft 1800 klachten van slachtoffers geregistreerd en zo’n zeventig ‘benadeelde partijen’. Dit is het eerste internationale tribunaal waar slachtoffers als ‘benadeelde partij’ deelnemen aan de processen. Zo kunnen zij niet alleen getuigenissen en bewijsstukken aanleveren, maar ook verder onderzoek eisen.
Aanklagers en slachtoffers moeten bewijzen dat de Rode Khmer leiders opdracht gaven om jonge mannen en vrouwen massaal uit te huwelijken en tot geslachtgemeenschap dwongen. Systematisch gebruik van verkrachtingen en seksueel geweld is volgens het internationaal recht een misdaad tegen de menselijkheid.


top