Logo

EN      

CURRICULUM VITAE



Curriculum vitae


Hilde Janssen (1959) is journaliste en antropologe. De afgelopen twintig jaar woonde ze in Azië waar ze als correspondente werkte voor diverse Nederlandse media. Ze deed ook regelmatig onderzoek en consultancies voor de ontwikkelingssector als ook journalistiek. Vanuit haar standplaats Jakarta startte ze in 2007 een onderzoek naar troostmeisjes dat in 2010 resulteerde in twee boeken, een fototenstoonstelling en documentaire. Momenteel woont ze in Nederland waar ze actief is als freelance journaliste, onderzoekser en consultant. Tussen mei 2011 en april 2012 werkte ze mee aan de productie van het VPRO reisprogramma 'Van Dis in Indonesië', dat in maart-april 2012 is uitgezonden. Vervolgens interviewde ze Indonesische en Nederlandse onderzoekers in opdracht van Nederlandse Akademie der Wetenschappen KNAW voor een speciale SPIN brochure die in Juli 2012 is gepubliceerd. In augustus werd de door Hilde samengestelde nieuwe editie van reisgids 'Te Gast in Indonesië' gelanceerd.

Hilde studeerde kind- en jeugdwerk, waarna ze een doctoraalopleiding in culturele antropologie voltooide aan de universiteit van Nijmegen (1988), inclusief veldonderzoek in een vissersdorp in Spanje. Na een aantal onderzoeks-opdrachten naar informeel werk in Nederland, verhuisde ze in 1991 naar Indonesië waar ze als freelance onderzoeker en consultant werkte op het terrein van gender en ontwikkeling.

In 1993 verhuisde ze naar India en verlegde ze haar professionele activiteiten naar de journalistiek. Ze begon haar journalistieke loopbaan als correspondente voor Het Parool. Ze schreef ook regelmatig voor ander media, zoals voor FEM, Opzij, FNV Magazine, Hivos Magazine, Kidskrant en Samsam. Verder deed ze onderzoek en productiewerk voor het Nederlandse en Belgische televisie-programma Spoorloos.

In 2000 keerde Hilde terug naar Indonesië waar ze tot begin 2011 in Jakarta verbleef. Ze werkte als buitenlands correspondente voor het Algemeen Dagblad. Daarnaast is ze sinds 1995 ook correspondente voor Internationale Samenwerking, eerst in India, later in Indonesië en nu vanuit Nederland.



Werkzaamheden


Als journaliste zijn Hilde’s opdrachten in Zuid en Zuidoost-Azië vooral gericht op politieke ontwikkelingen, sociale en economische thema’s en in toenemende mate op natuurrampen en de daaraan gerelateerde rehabilitatie-activiteiten, zoals de aardbeving in Gujarat (2002), de tsunami (vanaf eind 2004) en de aardbeving in Pakistan (2005). Andere belangrijke thema’s waar ze geregeld over schrijft, zijn overheidshervormingen, armoedebestrijding, onderwijs, kinderarbeid, gender issues, mensenrechten, internationale samenwerking, vluchtelingen, etnische conflicten en natuurrampen.

Sinds december 2004 heeft Hilde diverse onderzoeken en reportages gemaakt over de impact van de tsunami in Aceh, Indonesië. Samen met de Indonesische fotograaf Mohamad Iqbal onderzocht en produceerde ze een reportagereeks over de voortgang van diverse wederopbouwactiviteiten gefinancierd door de Nederlandse overheid. Dit resulteerde in publicaties in Internationale Samenwerking en op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en in een tentoonstelling.

In 2007 initieerde ze het Troostmeisjes project in samenwerking met fotograaf Jan Banning, voor wie ze eerder al onderzoek had gedaan in Indonesië voor zijn project Sporen van Oorlog. Het verdrongen oorlogsverleden is in beide projecten het hoofdthema. Sporen van Oorlog is gericht op de dwangarbeid van mannen, Troostmeisjes belicht de doodgezwegen geschiedenis van gedwongen prostitutie. Twee jaar lang reisde Hilde kriskras door de archipel op zoek naar voormalige troostmeisjes die bereid waren hun verhaal te vertellen en zich te laten fotograferen door Jan Banning. Hilde’s boek ‘Schaamte en Onschuld. Het verdrongen oorlogsverleden van troostmeisjes in Indonesië’ is in 2010 uitgegeven bij Nieuw Amsterdam. Ze schreef ook de inleiding en interviewfragmenten voor het fotoboek Troostmeisjes/Comfort Women’ van Jan Banning, als ook de teksten voor de gelijknamige fototentoonstelling. Hilde houdt regelmatig lezingen en discussies tijdens de vertoning van de fototentoonstelling, die momenteel simultaan door Nederland en Indonesië reist.

Naast journalistiek werk, doet Hilde met enige regelmatig onderzoek en advieswerk voor de ontwikkelingssector. In 2001 was ze lid van een evaluatieteam van India’s belangrijkste vrouweneducatie programma Mahila Samakya. In 2005 deed ze onderzoek naar de post-tsunami interventies in de visserij-sector in Aceh. Sindsdien heeft ze diverse andere consultancies gedaan in het door de tsunami getroffen kustgebied van Aceh, vooral voor OxfamNovib.

Als resultaat van haar werk als journaliste en consultant beschikt Hilde Janssen over goede onderzoek- en schrijfvaardigheden, met een scherp oog voor human interest verhalen. Ze spreekt vloeiend Indonesisch en Engels en Duits en ook de Spaanse taal beheerst ze redelijk.



top