Logo


xx
REISVERHALEN



Indonesië

 






Uit & Thuis


Check de speciale aanbiedingen voor een Tussenstop. Zelf surfen en boeken kan ook. De leukste wijken: Bugis, Little India, China Town, Orchard Road. Let op: kleinere hotels hebben vaak ingebouwde kamers zonder ramen.
Foodcourts zijn erg populair voor een lekkere, snelle en goedkope hap (€1-2) uit alle delen van Azië. Voor de gekruide colour locale eet je tandoori kip en curry’s in Little India, miesoep en steamboat in China Town, nasi campur in de Maleisische wijk, fusion aan de rivierkade, en vis aan het strand bij East Coast. Het expat Holland Village is een goede uitgaansplek.
Met de metro kom je bijna overal. Koop bij de kassa een bijvulkaart voor S$15, afstanden en  prijzen worden elektronisch geregistreerd. Bij vertrek kaart inleveren en restant retour (minus S$5 servicekosten). De taxi reist ook erg makkelijk.
Per ATM geld trekken kan overal.  De Singapore dollar (S$) is een halve euro waard. Een visum is niet nodig  Fooien geven evenmin. Een servicetoeslag is al in de prijs verwerkt.
Openingstijden winkels van 10 tot 21 uur. Kijk voor koopjes in lokale krant. In warenhuizen gelden vaste prijzen, maar bij elektronica mall Sim Lim Square (Rochor Rd) en in kleinere winkels kunt u afdingen. Voor grote uitgaven: winkels met ‘Tax Free Shopping’ sticker bieden 5% Global Refund boven S$100,- (www.globalrefund.com), te claimen bij douane op vliegveld.
Tourist Information vindt u op het vliegveld of in Orchard Road. Ook hotels hebben rekken met gratis folders en plattegronden. Voor wat meer achtergrond: de handzame Lonely Planet stadsgids. Internet: www.visitsingapore.com; www.singapore.tourism-asia.net/

xx
Singapore: Azië in zakformaat



Op weg van Nederland naar Australië liggen tal van verrassende steden die wel een tussenstop waard zijn. Om te beginnen Singapore. Dat is Azië in zakformaat, maar dan wel op zijn westers welvarend, efficiënt, schoon en comfortabel.


Dag Een: Relaxen op Sentosa Eiland en bij rivierkade
Lekker uitblazen. Het is tenslotte vakantie. Na twaalf vlieguren is een strandwandeling op Sentosa eiland een ideaal startpunt voor de tussenstop in Singapore, een welvarende stadstaatje van 700 vierkante kilometer en 4,5 miljoen inwoners. Ga per taxi of metro naar Harbour Front. Kies daar de kabelbaan of het monorail: beiden met uitzicht over de immense omslaghaven, de motor van Singapore’s bruisende economie. De basis daarvoor werd in 1819 gelegd toen de Britse koloniaal Thomas Stamford Raffles de eenvoudige buitenpost aan de Straat van Malakka ging bestieren. Onder een palmboom op het strand van Sentosa, kunt u het komen en gaan van de zeeschepen observeren, genietend van een jonge, sappige kokosnoot.

Sluit de dag af met een boottochtje op de Singapore Rivier, ooit het kloppend hart van de stad met kades vol handelshuizen en magazijnen. Bij de riviermonding pronkt het Merlion standbeeld: een mythisch dier met een leeuwenkop waaraan Singapore haar naam verdankt (Singa=leeuw, Pura=stad). Terwijl op de linkeroever de oude koloniale regeringsgebouwen liggen te blozen in de ondergaande zon, verrijzen rechts de kantoortorens van het hedendaagse zakencentrum. Die skyline van wolkenkrabbers wordt bejubeld als een grafiek van vooruitgang. Veel oude gebouwen moesten ervoor wijken. Toen bijna alles was verdwenen, begon Singapore naarstig de oude wijken te renoveren en te herbouwen. Tuffend over de rivier ziet u een rijtje mooi opgeknapte winkelhuizen, die nietig afsteken tegen een achtergrond van grijze kantoorreuzen. Het tekent het huidige stadsbeeld, waarin oude en nieuwe architectuur een hechte band vormen.

Na de boottocht is het tijd voor een ‘sundowner’ op een kade terras met uitzicht op het statige parlementshuis. Maak een avondwandeling over de kade onder de brug door naar de Merlion leeuwenkop en bewonder het architectonische kunstwerk van de Esplanade, de Singaporese Stopera. Het lichtspel van de in de rivier weerkaatste lampen en lichtreclames tovert de kade om een romantisch decor.


Dag Twee: Cultuur snuiven
Driekwart van de Singaporezen is van Chinese afkomst, maar Indiërs en Maleiers drukken ook een stempel op de stad. Ieder in hun eigen wijk, naar goed koloniaal gebruik. Kijk, luister, ruik en proef Little India rondom Serangoon straat. Bezoek een paar kleurrijke tempels zoals de Sri Veeramakaliamman tempel die opgedragen is aan de bloeddorstige godin Kali. Loop een paar winkels binnen voor de sfeer, de filmmuziek, snuisterijen en stofjes. Mustafa Centre biedt (24 uur!) relatief goedkope elektronica. Lunch vegetarisch bij Woodlands of proef elders een tandoori chicken of vlees biryani.

De Maleisische wijk ligt een paar straten verderop, op de kruising van Arab Street en North Bridge Road. Daar is de grootste moskee van Singapore, de Sultan Moskee, herkenbaar aan haar goudkleurige koepels. Het oude sultanpaleis Kampong Glam uit 1840 bij Jalan Sultan doet nu dienst als museum.

Bezoek China Town in de late namiddag en combineer een rondwandeling door de wijk met de avondmarkt vol goedkope souvenirs en eten. Begin bij de Thian Hock Keng tempel in Telok Ayer. Bij de bouw in 1840 lag de tempel pal aan zee. De eerste Chinese handelaars en ambachtslieden vestigden hier hun winkels, hun clanhuizen en hun tempels.


Dag drie: Dierentuin en winkelen op Orchard Road
Voor vroege vogels is er een speciaal beestenontbijt in de dierentuin waar u, met de camera in de aanslag, kennismaakt met enkele bewoners. De dierentuin (ruim half uur vanaf centrum) is een bezoek waard: de dieren krijgen de ruimte, hekken zijn onopvallend weggewerkt en de tropische begroeiing biedt een natuurlijk decor. Tijdens de vele voedertochtjes kunt u de dieren van dichtbij bekijken. Heel spannend voor kinderen is ook de nachtsafari. (Entree: S$15 volw, $ 7,50 kinderen, nachtsafari idem, ontbijt S$18 en S$ 12)

Voor de winkelliefhebbers is Orchard Road een paradijs. Daar vindt u de ene winkeltoren na de andere, met een ruim assortiment boetieks, schoenenzaken, elektronica, juwelen, cosmetica en coffeeshops.

Eindig het winkelbezoek met een luxe ‘koloniaal’ kopje koffie (of sterker) bij het befaamde uit 1887 daterende Raffles Hotel op Beach Road. Op loopafstand in Bugis Street en Liang Seah liggen tal van smakelijk terrasrestaurants.


Dag vier: Jungle of park, museum en koloniale Padang

De Botanische Tuin is goed voor een stevige ochtendwandeling met een voetenreflex massage op het stenenpad van de eco-tuin en een bezoek aan de kleurrijke orchideeëntuin (entree S$5). Voor de jungle avonturiers is er Timah natuurreservaat: slechts 12 kilometer buiten de stad, 164 hectare groot met goed gemarkeerde paden en een hemel van woudreuzen.

In het vochtige klimaat is het geen straf om even in een koel museum te vertoeven, zoals het Singapore Art Museum (SAM) met haar mooie collectie moderne kunst. Aan de oever van de rivier ligt het Asian Civilisations Museum waar boven (gratis) een speciaal hoekje is ingericht over de geschiedenis van de rivier. Ook leuk voor kinderen. Het museum maakt deel uit van een reeks statige koloniale gebouwen die de Padang, het open cricket veld, omzoomen. Loop via Coleman straat langs de Armeense kerk naar Fort Canning Hill voor een panoramafoto van Singapore.


Hilde Janssen
augustus 2007