vv
REISVERHALEN
Indonesië
|
|
vv
Kuala Lumpur: prettige compacte culturele stoofpot
De glimmende Petronas torens en shopping malls geven KL een moderne uitstraling maar dichter bij de grond staat de Aziatische colour locale in de Chinese en Indiase wijken garant voor een gezellige chaos.
De stad is in 150 jaar uit de grond gestampt en van een modderige mijnwerkersnederzetting uitgegroeid tot een flitsende miljoenenstad. Toch is het centrum aangenaam compact: alle bezienswaardigheden en attracties liggen op loopafstand. KL (spreek uit Kee L) biedt een mengelmoes aan architectonische hoogstandjes die de verschillende historische tijdszones markeren. De koloniale machthebbers waren dol op Moorse sprookjespaleizen met extravagante koepels en bogen. De sultans die vijftig jaar geleden de onafhankelijkheid inluidden, gaven de voorkeur aan de rechtlijnige, geometrische islamitische architectuur. Latere politieke leiders kozen voor een trendy, kosmopolitische uitstraling en investeerden fors in de strak stalen hoogbouw van de Petronas Twin Towers en de monorail dat als een achtbaan langs de wolkenkrabbers van Bukit Bintang zoeft.
Petronas Twin Towers en KL Tower
De Petronas torens zijn indrukwekkend mooi, ook al zijn 452 meter hoge gevaartes opgetrokken uit 65.000 kuub staal niet langer de hoogste torens ter wereld. Alleen de begane grond en de glazen loopbrug op de 42ste verdieping zijn open voor publiek. De loopbrug slechts vijf minuten per groep. Een betere blik op de stad biedt het ronde observatiedek van de 421 meter hoge KL zendmast, die op de 94 meter hoge Ananasberg staat (entree €3,50 inclusief informatieve audio toer). Wie in het ronddraaiende restaurant erboven wil dineren, moet ruim tevoren een raamplaats reserveren.
China Town, Little India en Vrijheidsplein
Bij de kloktoren bij het oude marktplein op Hang Kasturi openden Chinese ondernemers rond 1900 hun eerste winkels en gokschuren voor de tinmijnwerkers. De wijk is een melange van oude medicijnwinkels, tempels, trendy theewinkels en mooi gerenoveerde eethuizen zoals het Old China Café (voormalig Wasserij Verenigingshuis). Petalingstraat, een voetgangersdomein, is het kloppend hart van de avondmarkt vol nepartikelen zoals Rolex horloges en Prada tassen, voetbalshirts en Dvd’s. De Mahamariaman tempel is een vooruitgeschoven post van Little India dat een eindje verderop bij Masjid India begint. Bollywood muziek, kleurrijke sari’s en kruidige curry markeren de culturele grens. Het Vrijheidsplein waar Maleisië op 15 augustus haar vijftigjarige verjaardag vierde, ademt een koloniale grandeur uit met de Moors aandoende rechtbank, gerechtshof en Hoge Raad.
Gouden Driehoek
Bukit Bintang, Imbi Plaza, Sungei Wang en Lot 10 zijn enkele befaamde winkelparadijzen uit de Gouden Driehoek, het moderne hoogbouwcentrum van KL. De Petronas Torens wijzen de weg, naar de trendy shoppers- en uitgaanswijk, vol architectonische hoogstandjes.
Batu Caves
Een hindoe tempel in de krijtgrotten aan de rand van de stad. Na een klimpartij van 272 trappen vol hongerige apen begint het mythologisch audio avontuur van Lord Murugan, de zoon van Shiva, en zijn broer Ganesh met het olifantenhoofd.
Hilde Janssen
Algemeen Dagblad - september 2007
|
|